Omarm Jezelf. Met alles.

Gepubliceerd op 9 augustus 2022 om 18:11

Er is nogal wat aan de hand in de wereld op dit moment. Je zou er moedeloos van kunnen worden. Misschien vraag je je af wat jij er aan kunt doen? Wat jij kunt bijdragen? Of hoe je je simpelweg staande kunt houden in de deze tijd?

Daarvoor refereer ik graag aan de universele (spirituele) wet 'zo binnen zo buiten'. Het belangrijkste inzicht van deze wet is dat wat er buiten ons plaatsvindt een afspiegeling is van wat er binnen in ons gebeurt en andersom.

In het oude Egypte (de bakermat van onze huidige be­schaving) werd deze hermetische wet ‘zo binnen zo buiten, zo boven zo beneden’ al genoemd en door farao’s en priesters onderwezen. Ook Taoïsten gebruiken dit uitgangspunt voor groei en ontwik­ke­ling. Volgens deze filosofie betekent oorlog buiten ons, dat er ook ergens oorlog in ons is. Dus waar te beginnen met het creëren van vrede? Juist, in onszelf. Mahatma Gandhi zei het ook al.

"Be the change you want to see in the world"

- Mahatma Gandhi

Verandering start dus bij onszelf. Bij naar binnen kijken. Naar alles. The good, the bad & the ugly. Echt alle kanten aankijken is niet makkelijk, laat staan jezelf omarmen met al die kanten. Geloof me, ik weet er alles van… 

En toch ben ik er van overtuigd dat dit nu juist is wat ons gevraagd wordt. Het allemaal in onszelf aan te kijken. Zodat het kan transformeren. Eerst in onszelf en daarmee ook in de wereld. Want als er geen oorlog woedt in ons, waarom zouden we dan oorlog voeren buiten ons?

Hoe denk jij hier over? Klinkt het logisch? Of zie je het compleet anders?

Ook al zou je het anders zien. Het aankijken van al je delen geeft je op zijn minst een stuk vrijheid en ruimte. Ik zie het steeds weer gebeuren in de trajecten die ik begeleidt. De momenten dat iemand de delen van zijn of haar persoonlijkheid die hij of zij zorgvuldig (vaak jarenlang) heeft weggepoetst weer ziet en aanvaard,  valt er letterlijk een last van ze af. 

Misschien ken jij je minder fraaie of schaduw kanten al. Heb je ze al aangekeken. Heb je al wat 'schaduwwerk' verricht. Maar bemerkt je nog de neiging om ze op te poetsen of weg te stoppen. Hallo mens!

Of misschien richt je je juist alleen nog op het lichte. Onder het mom van “wat je aandacht geeft groeit”. Want als je je richt op het lichte dan verdwijnt het donkere vanzelf, toch? Hallo spiritual bypassing!

Is het jou ook opgevallen?  Dat ondanks pogingen om het donkere weg te poetsen of te negeren - ze toch steeds weer om de hoek komt gluren? In de vorm van niet helpende patronen, overtuigingen & innerlijke saboteurs?

Wat nu als je niets uitsluit of wegpoetst? Dat het er allemaal mag zijn? Je al je delen aandacht geeft. Ze zelfs samen kunt laten werken? Zodat je helemaal jezelf kunt zijn. Jezelf omarmen. Met alles. Stel je eens voor wat een vrijheid, innerlijke vrede en ruimte je dat zal geven!

Ruimte en energie om te doen wat je wilt doen. Om de wereld op jouw manier een stukje mooier te maken. Groots of klein, maakt niet uit. Want zo binnen zo buiten.

Wil jij onderzoeken hoe dat voor jou zit? Hoe jij meer vrijheid, ruimte en energie voor wat je echt wilt kunt creëren? Hou dan de workshop agenda hier in de gaten. Ik geef regelmatig workshops over dit thema. Alleen of samen met Ellen Geschiere of een andere collega van het Feller Licht netwerk. Of plan een gratis kennismaking in om te kijken wat een SoulCharge traject voor jou kan betekenen. 

En wil je nu voordelig gebruik maken van de zomer energie? Uitzoeken waar je precies naar verlangt. Wat je nog in de weg staat. Of eindelijk gaan doen waar je zo naar verlangt? Dan is het SoulCharge zomer groeitraject echt iets voor jou. Alleen in augustus boek je dit nieuwe korte traject voor een speciale zomerprijs van €197,- incl. btw (waarde van de losse sessies is €397,-). Hier vind je meer informatie.

Heb een fijne zomer mooi mens. Met alles wat er is.