Krachtige kwetsbaarheid

Gepubliceerd op 27 juni 2022 om 16:55

‘WE OFTEN CELEBRATE VULNERABILITY AS A STRENGTH IN OTHER PEOPLE, BUT WE TEND TO SEE IT AS A WEAKNESS IN OURSELVES.’

Bovenstaande uitspraak van de koningin van kwetsbaarheid Brené Brown geeft helder weer hoe veel van ons omgaan met kwetsbaarheid. Prima in anderen, een stuk lastiger in onszelf. Herkenbaar?

Ook ik moedig mijn klanten aan om zichzelf kwetsbaar op te stellen. Het is namelijk een voorwaarde voor groei & transformatie. En dat is waarvoor ze bij mij komen.

In theorie ben ik dus helemaal voor ‘radical vulnerability.’ En toch merk ik dat het niet vanzelf gaat. Bij mijn klanten & bij mijzelf. Want wanneer we onszelf kwetsbaar opstellen, liggen afwijzing en schaamte op de loer. En die willen we het liefst uit de weg gaan. Te pijnlijk.

Kwetsbaarheid wordt ook nog regelmatig met zwakte verward. Er is ons geleerd ‘ons mannetje’ te staan en niet over ons heen laten lopen. Van kleins af aan leren we ons te ‘vermannen’ en dapper te zijn. Je mag misschien wel huilen, maar liever niet te opzichtig. We worden geleerd ‘in onze kracht te gaan staan’. En dat zijn zeker handige eigenschappen. Maar het maakt ook dat veel mensen denken dat je kwetsbaar opstellen en sterk zijn, niet samengaan. En dat klopt niet. Sterker nog: het vergt juist moed om kwetsbaar te zijn ondanks de kans op afwijzing en schaamte. Kwetsbaarheid is dus juist heel krachtig.

Wat levert krachtige kwetsbaarheid op?

Als mens willen we ons verbinden met anderen. En wanneer we ons kwetsbaar opstellen, kunnen we onze relaties verdiepen. We kunnen elkaar beter leren kennen, echt leren kennen. Met alles wat in ons leeft. Ook de kwetsbare stukken. Onze gesprekken kunnen betekenisvoller worden. We mogen eerlijk zijn over hoe het met ons gaat. We kunnen mild zijn voor elkaar, omdat daar ruimte voor is. En bovenal: we hoeven nooit te doen alsof en dat scheelt bakken vol energie.

Kwetsbaar(der) opstellen, hoe doe je dat?

Start met de mensen dichtbij. Soms hoeven we daar ook niet zoveel woorden aan te geven. Je kwetsbaar opstellen kan ook simpelweg zijn: ‘ik heb even geen idee, maar laten we elkaar even vasthouden.’

  • Zeg gewoon eens eerlijk dat je iets moeilijk vindt en dat je hulp nodig hebt.

  • Deel je zorgen en gedachten eens (vaker) met een vriend of vriendin.

  • Zeg het eerlijk als je iets ontzettend eng vindt, of als je ergens niet zo goed in bent.

  • Slik je teleurstelling eens níet in.

  • Durf eens een afwijkende mening te hebben, ook als het veiliger voelt om mee te praten in een groep.

En als het bovenstaande nog een brug te ver is, begin dan om aan de mensen aan wie je meer kwetsbaarheid wilt tonen te melden dat dit iets is waar je mee aan de slag bent gegaan. Meteen een mooie eerste oefening ;)

Wil je meer over het onderwerp lezen of beluisteren? Dan raad ik je de Ted Talk & boeken van Brené Brown aan. Nuchter, met humor, gebaseerd op haar onderzoek en vol eerlijke eigen ervaring.

Of kom dinsdag 28 juni van 20:00 - 21:00 uur naar de gratis online workshop die ik samen met Ellen Geschiere over dit onderwerp geef. We delen onze ervaringen en een fijne oefening die je helpt om je kwetsbaar op te stellen. Aanmelden kan hier of via feller licht.

Durf jij je kwetsbaar op te stellen, of helemaal niet? Zou je hieraan willen werken? Willen ontdekken hoeveel extra verbinding en energie het je oplevert?

Vanaf volgende week heb ik weer ruimte voor nieuwe 1:1 trajecten. Live in Amsterdam of online via Zoom. Boek nu hier je gratis kennismaking om te onderzoeken hoe een SoulCharge coach traject jou kan helpen naar bezield(er) leven.