Jezelf kwetsbaar opstellen. Waarom zou je dat willen?

Gepubliceerd op 18 september 2022 om 13:16

Kwetsbaarheid. Een belangrijk thema in mijn werk en in mijn eigen leven. Voor de mensen waarmee ik werk voelt het kwetsbaar om te beseffen dat je er even niet alleen uitkomt. Het voelt kwetsbaar om om hulp te vragen. En jezelf open te stellen bij een vreemde voelt bijzonder kwetsbaar. En toch is dit precies wat mensen bij mij doen. Immens respect heb ik voor hun moed.

 

Met mij gaat alles prima

Zelf heb ik ook lang geworsteld met mezelf kwetsbaar opstellen. Geconditioneerd om steeds maar ‘met mij gaat het prima’ te doen, terwijl dat lang niet altijd zo was. Tegenwoordig durf ik me steeds meer te openen. Te delen wat er echt van binnen leeft. Op de momenten waarin ik veiligheid in mezelf voel. En omdat het me zinvolle(re) verbindingen oplevert, in plaats van de afwijzing die ik vreesde, blijf ik het doen. 

 

De koningin van kwetsbaarheid

Gelukkig is het ook een topic dat door de TED talk van Brené Brown (zoek op YouTube als je die nog niet hebt gezien) en haar boeken steeds meer in het licht staat. En dat is mooi. Weten dat je niet de enige bent verzacht en relativeert. Je eigen kwetsbaarheid onderzoeken, aanvaarden én laten zien kan je ontzettend veel opleveren. Als je dat wilt natuurlijk. Want er is moed voor nodig. Om ondanks de bewuste of onbewuste angst voor afwijzing of een gevoel van schaamte te kiezen voor openheid. 

 

Er bestaan overigens nogal wat mythes rondom kwetsbaarheid:

  • Kwetsbaarheid is hetzelfde als zwakte
  • Kwetsbaarheid? Daar heb ik niets mee…
  • Kwetsbaarheid is alles er maar uit gooien

 

Tja als je die mythes als waarheid aanneemt, waarom zou je je kwetsbaar willen opstellen?

 

Onderzoek naar kwetsbaarheid

Brené Brown stelt - op basis van 12 jaar onderzoek - dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. En laat dat nu juist zijn waar we als mens naar verlangen. Niet alleen privé maar ook in zakelijke samenwerkingen. 

 

Dat het verbinding schept is ook mijn persoonlijke ervaring. En van de deelnemers aan de online workshops over kwetsbaarheid die collega Ellen Geschiere en ik regelmatig geven. Verbinding, vrijheid en (zelf)vertrouwen zijn woorden die we regelmatig horen in de feedback van de deelnemers.

 

Verwonderd zijn we steeds weer over hoe een uur workshop al een mooi proces op gang brengt. En omdat we merkten dat er behoefte was om het onderwerp verder te onderzoeken hebben we besloten onze krachten en kennis te bundelen in een ééndaagse workshop over dit thema. 

 

Ontdekken wat je weerhoudt om je kwetsbaar op te stellen & ervaren wat het je oplevert

Speelt kwetsbaarheid ook voor jou? Verlang je naar betekenisvolle(re) verbindingen? Met jezelf en anderen? Wil je het thema bij jezelf dieper onderzoeken? Ontdekken wat je nu weerhoudt om je kwetsbaar op te stellen? En ervaren wat je wint aan innerlijke vrijheid en verbinding als je je open gaat stellen? 

 

Dan is het One Day Retreat ‘Van kwetsbaarheid naar kracht’ op 30 september op Landgoed Bleijendijk iets voor jou. Meer informatie en tickets vind je hier. Er hebben zich al een aantal mooie moedige vrouwen aangemeld. We houden de groep veilig en intiem met maximaal 10 deelnemers maar er zijn nog een paar plekjes. 

 

Lees je dit later of wil je liever 1:1 aan de slag op dit thema of iets anders dat je in de weg staat om voluit te leven, plan dan hier je gratis kennismakingsgesprek. Kijken we samen wat voor jou een volgende stap kan zijn.

 

Zelf dieper in het thema duiken? Ik schreef er eerder deze blog over met links naar video's en boeken over kwetsbaarheid.