De overgang: Lastig of krachtig?

Gepubliceerd op 20 april 2023 om 14:39

De overgang. Een volledig natuurlijk proces. En toch is het niet echt een onderwerp van gesprek. Een beetje een taboe onderwerp. Niet zo sexy. 

Gelukkig wordt er wel steeds vaker over gesproken & geschreven. Al is de focus dan vaak vooral op klachten &  het verlies van jeugd & schoonheid. Zo'n gemiste kans!

Zelf raakte ik betrekkelijk jong in de overgang. Ik had recent mijn 3e zoon gekregen en na het stoppen van de borstvoeding kwam mijn menstruatie niet terug op gang. Ik was 38 & kreeg de boodschap ‘het is wat vroeg maar u bevindt zich in de overgang’. 

Omdat ik nog jong was, was deze optie totaal niet bij me opgekomen. Thuis gekomen raadpleegde ik Google. Van het resultaat werd ik verre van blij. Vooral veel kommer & kwel en de bekende leefstijl tips (bewegen, gezond eten & minderen met alcohol). En opties voor symptoom bestrijding. Zodat het leven ‘gewoon’ door kon gaan. 

Taboesfeer

Weinig vond ik over wat het nu eigenlijk is, wat er precies gebeurt in mijn lijf en wat de kracht van deze transformatie kon zijn. In mijn omgeving voelde ik weinig ruimte om mijn ervaring te delen. Natuurlijk was er de lieve aandacht van vriendinnen. Al waren de meeste in die fase meer bezig met de aankomende big 40, het moederschap, carrière & of ze nog werden nagefloten. De overgang een ver van hun bed show.

Logisch & een gemis destijds voor mij. Nu zo’n beetje alle vrouwen om me heen zich in de overgang of menopauze begeven merk ik hoe fijn het is wanneer je ervaringen kunt delen. Ook (of juist) in deze fase van het leven. Het is er gelukkig de tijd naar om deze fase uit de toch nog taboe sfeer te halen. In Nederland bevind zich namelijk de grootste groep vrouwen in deze leeftijdsklasse [bron: CBS]. 

Geen wonder trouwens dat er nog taboe rust op de overgang in onze westerse maatschappij. Een samenleving waarin we obsessief gericht zijn op jeugd & schoonheid.

Tweede Lente

In de Chinese samenleving noemt men deze fase in een vrouwenleven De Tweede Lente. Ook lijken vrouwen minder last te hebben van de typisch ‘westerse’ overgangs symptomen. Het is logisch & natuurlijk om je leefstijl aan te passen aan de fase van het leven. De waardering voor de kwaliteiten die deze fase met zich meebrengt is ook groot. 

In Nederland ervaart 80% van de vrouwen in meer of mindere mate klachten tijdens de overgang. [Bron: CBS/TNO 2022]

Lichamelijke klachten, zoals: migraine, schouder- en gewrichtsproblemen en vermoeidheidsklachten zijn daar bekende voorbeelden van. Maar ook mentale klachten, zoals: angstklachten, concentratievermindering, vergeetachtigheid en stemmingswisselingen komen veel voor. 

En het is goed dat daar aandacht & support voor is. Want er wordt nog veel weggewuifd onder het mom van ‘het hoort er bij’ en ‘wen er maar aan’. Terwijl er veel mogelijkheden zijn om te verzachten. 

Van klacht naar kracht

Minder aandacht is er voor de kracht & kwaliteiten van deze levensfase. En dat is zo jammer! De overgang is een belangrijke transitie fase in het leven van een vrouw. Die je hormonaal kunt vergelijken met de puberteit maar dan in omgekeerde volgorde. De overgang van moeder (met of zonder kinderen) naar wijze vrouw.

Waarin we als vrouw gevraagd worden goed voor onszelf te zorgen. De balans op te maken na jaren van zorgen voor anderen of bijvoorbeeld een carrière in dienst van. 

Het is ook een tijd van nieuwe dingen ontdekken. Dingen die je jezelf wellicht eerder hebt ontzegt of gewoonweg geen tijd voor hebt gehad. Dingen waar je energie van krijgt en die er echt toe doen. Zingeving is extra belangrijk in deze fase. En als wijze vrouw heb je zo ontzettend veel te brengen in de maatschappij. Daar wordt je toch blij van?

Dat wil niet zeggen dat er geen uitdagingen zijn in deze periode. Dat er geen aandacht mag zijn voor de klachten vanwege het opnieuw in balans brengen van de hormonen. Zeker niet. 

 

Maar wat als we de focus verleggen?

Van klacht naar kracht? 

Van lastig naar krachtig?

 

Ben heel benieuwd wat jij er van vindt...

Ben jij een vrouw net voor of in de overgang? En wil je jezelf voorbereiden, ondersteunen en andere vrouwen in de overgang helpen?

Help mij dan met een kort onderzoek van 45 minuten via zoom in ruil voor een heerlijk ondersteunende essentiële oliën roller. Stuur me een bericht & ik neem contact met je op.

Met jouw hulp & input is het mijn intentie een programma samen te stellen om vrouwen in de overgang te ondersteunen. Om van deze periode een periode van kracht te maken. Een plek met heldere & complete informatie. Vanuit een holistische visie waarin we alle dimensies meenemen (lichaam, geest & ziel). Waar je je ervaringen kunt delen & leren de overgang in te zetten als kracht voorbij de klacht. Een fase van groei, transformatie & power.

Liever 1:1 support om van je overgang een krachtige periode van groei & transformatie te maken? Zodat je stalend door deze periode stroomt? Boek dan een gratis SoulCheck. Kijken we samen hoe coaching jou kan ondersteunen & geef ik je in ieder geval 1 persoonlijke tip mee die je direct kunt implementeren.