Een nieuw begin...

Gepubliceerd op 22 maart 2023 om 17:32

Lente!

 

Het is lente. De meteorologische lente begon al op 1 maart. De astronomische of astrologische lente op 20 maart. Wat ook nog eens samenviel met nieuwe maan. 

De lente equinox. Of Ostara in de traditionele Keltische traditie. Vanaf nu wordt het steeds lichter. Het nieuwe jaar kan nu echt beginnen. Voelt voor mij altijd veel logischer dan op 1 januari midden in de winter. Daarom beweeg ik sinds een aantal jaar mee met het Keltische jaarwiel. Voelt een stuk fijner. Om met de natuurlijke energie mee te stromen. 

Het jaarwiel

Het Keltische jaarwiel is een cyclus van acht seizoensgebonden vieringen die in de Keltische cultuur werden gevierd. Het jaarwiel is gebaseerd op de zonnestand en de seizoenen en elk feest markeert een belangrijke fase in de natuurlijke cyclus van het jaar.

 

De acht feesten van het Keltische jaarwiel zijn:

 

 1. Samhain (31 oktober - 1 november): Het begin van de winter. Dit feest wordt gevierd om de overgang van de oogsttijd naar de winterperiode te markeren en om de voorouders te eren.

 

 1. Yule (21 december): Midwinter en de langste nacht van het jaar. Dit feest markeert het keerpunt waarop de dagen weer beginnen te lengen.

 

 1. Imbolc (1-2 februari): Het begin van de lente en een tijd van wedergeboorte en vernieuwing.

 

 1. Ostara (20-21 maart): Het lentepunt en het feest van de vruchtbaarheid. De dagen worden langer en de natuur ontwaakt uit haar winterslaap.

 

 1. Beltane (30 april - 1 mei): Het feest van de lente en de vruchtbaarheid. Dit feest wordt gevierd met dansen, vreugdevuren en bloemenkransen.

 

 1. Litha (21 juni): Midzomer en de langste dag van het jaar. Dit feest markeert het hoogtepunt van de zomer en de overvloed aan gewassen.

 

 1. Lammas (1 augustus): Het feest van de eerste oogst en het begin van de herfst.

 

 1. Mabon (20-23 september): Het herfstpunt en het feest van de oogst. Dit feest markeert het einde van de zomer en de overgang naar de winter.

Elk feest van het Keltische jaarwiel heeft zijn eigen betekenis en symboliek en werd gevierd met rituelen, ceremonies en feestelijke bijeenkomsten. Vandaag de dag worden deze feesten nog steeds gevierd door mensen die zich verbonden voelen met de Keltische cultuur en spiritualiteit.

Gebruik maken van de energie van nieuw

Wanneer je thuis de Lente Equinox of Ostara wilt vieren (en dat kan ook best nog een tijdje na de officiële Equinox), zijn er verschillende rituelen die je kunt doen om de energie van dit seizoen te omarmen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Maak een Ostara-altaar: Creëer een altaar met symbolen van de lente, zoals bloemen, bloesemtakken, paaseieren en kaarsen in lentekleuren zoals geel, groen en roze. Plaats deze op een centrale plek in je huis en gebruik het om te mediteren en je te concentreren op de energie van de lente.
 2. Maak een lente krans: Maak een krans van lentebloemen en -takken en hang deze op je voordeur of op een andere opvallende plek in je huis. Dit kan dienen als een welkom voor de lente en een herinnering aan de nieuwe energie die het seizoen met zich meebrengt.
 3. Vier een Ostara maaltijd: Maak een feestelijke maaltijd met seizoensgebonden ingrediënten, zoals eieren, verse groenten en fruit en honing. Gebruik deze tijd om te genieten van de smaken van de lente en om dankbaarheid te uiten voor de overvloed van de natuur.
 4. Doe een lente meditatie: Ga rustig zitten en concentreer je op je ademhaling. Visualiseer jezelf omringd door de energie van de lente, terwijl je de geuren, kleuren en geluiden van de natuur in je opneemt. Gebruik deze tijd om je te openen voor de nieuwe energie van het seizoen en om te mediteren over wat je wilt laten groeien in je leven.
 5. Voer een lente reinigingsritueel uit: Maak je huis grondig schoon en laat oude spullen los die je niet meer nodig hebt. Dit kan symbolisch zijn voor het loslaten van de oude energie van de winter en het creëren van ruimte voor de nieuwe energie van de lente. Je kunt ook gebruik maken van essentiële oliën in een verstuiver of in een roller. Goede oliën voor clearing zijn bijv. Salie, Den en Jeneverbes. Liever een advies op maat voor jou? Boek dan hier een gratis consult. 
 6. Planten van zaadjes: Het planten van zaadjes in de lente als een symbolische handeling om te zaaien wat je wilt laten groeien in je leven. Je kunt de zaadjes zegenen om je intenties extra kracht bij te zetten.
  1. Je kunt dit ook nog symbolischer doen door je intenties voor de komende tijd op briefjes te zetten. En na het voelen van het gevoel dat je hebt wanneer ze werkelijkheid zijn kun je ze teruggeven aan de natuur. Door ze te verbranden of 1 van de andere elementen in te zetten (water, aarde, lucht)
  2. En een persoonlijke favoriet: laat de kaarten je gidsen in wat er voor jou nodig is. Je kunt een (tarot of orakel) kaart trekken op je intentie of juist om je intentie vorm te geven. Een 3 kaarten legging (verleden - heden - toekomst) is ook een mooie manier. Liever laten doen? Kijk hier voor de mogelijkheden. 
 7. Wandelen in de natuur: als een manier om in contact te komen met de energie van het seizoen.

 

Hoe ga jij de energie van de lente inzetten? Heb je wat gehad aan deze tips? Laat het me vooral weten. Via een bericht  of via mijn sociale kanalen. Vind het altijd leuk om van je horen.

En kun je wel wat hulp gebruiken bij een nieuwe start? Of om ruimte te maken? Even een check in hoe je er nu bij zit & wat er voor jou mag gebeuren? Boek dan een gratis SoulCheck. Kijk ik met je mee & krijg je van mij in ieder geval een persoonlijke tip.