It's a family affair...

Gepubliceerd op 8 maart 2023 om 16:56

Eren van je familiesysteem

It's a family affair. Ken je dat nummer uit begin jaren 70? Je bent gewaarschuwd. Als je luistert blijft het liedje de hele dag in je hoofd ;) Ik moest er aan denken bij het schrijven van dit artikel.

Veel van de problemen & obstakels in ons leven komen voort uit onze familiesystemen. De relatie met onze vader & moeder. De relatie die zij hebben met hun ouders enzovoort...

We worden er allemaal op onze eigen manier door beïnvloedt. Hoe we ons verhouden tot onze familie van herkomst heeft grote invloed op hoe we ons verhouden ten opzichte van het leven. 

Onderzoeken wat die invloed is vormt altijd een onderdeel van de trajecten die ik begeleid. Het aanpakken van de oorzaak & de symptomen gerelateerd aan je vraag of probleem in het nu. Voor een echt duurzaam resultaat. 

'Ik hoef niet te graven hoor...'

Sommige klanten zijn hier huiverig voor. ‘Ik hoef niet te graven hoor, ik wil gewoon vooruit’. Geef me gewoon een paar tips & dan kan ik weer verder.

En dat is super begrijpelijk. Er ligt bewuste of onbewuste pijn in ieders systeem. En daar willen we van nature niet naar toe. We bewegen er liever van af of omheen.

Herken ik. Ook persoonlijk. Door schade & schande, ervaring & kennis weet ik inmiddels dat daarmee de pijn blijft bestaan. Soms zelfs groter wordt.

We verzinnen (onbewust) allerlei manieren om van die (onbewuste) pijn af te komen. We verdoven, vermijden & verzwijgen. We nemen nog een extra wijntje, kopen een nieuwe outfit, verbouwen ons huis & gaan er nog eens even lekker tussenuit. Aan de buitenkant functioneren we prima. We leven ons leven & genieten er bij tijd & wijle ook echt van. 

Tot een crisis, een verlies, nieuwe levensfase of onverklaarbare lichamelijke klachten in ons leven verschijnen. Waardoor we gaan wankelen & onze strategieën niet meer werken. 

Of totdat we vastlopen in bepaalde delen van ons leven. Steeds datzelfde conflict op ons werk. Of met onze partner of kinderen. Steeds die terugkerende onverklaarbare pijn.

Oude patronen

Je voelt dat het anders mag. Je wilt het ook echt anders. En je neemt wel stappen maar steeds verval je in je oude patroon. Het lukt je niet meer zo goed om dat knagende gevoel te verdoven, vermijden of verzwijgen.

Dan is het tijd om hulp te vragen. Te kijken naar waarom je vastloopt en je minder gelukkig voelt dan je wilt. Wat zijn je patronen & je overtuigingen waardoor het nu nog niet lukt het blijvend anders te doen?

Waar te beginnen?

Zowel oorzaken als oplossingen zitten besloten in je familie systeem. En dus ook in jou. Of je het nu wilt of niet,  je bent een unieke mix van 50% je moeder & 50% je vader. 100% onderdeel van het systeem waaruit je bent voortgekomen. Of je er nu fysiek aan deelneemt of niet.

Op een systemische manier kijken is een prachtige manier om verborgen dynamieken, met hun bijbehorende overtuigingen, zichtbaar te maken. Je kijkt naar jezelf als individu en als onderdeel van het systeem, of familieverband. Daarmee ontdek je dat iedereen een plek heeft binnen dit verband, dit familiesysteem.

Een belangrijk begrip in systemisch werk is ordening. Wanneer iedereen op de voor hem juiste plek staat, in een goede relatie/verhouding met familieleden, zorgt dit voor ruimte, rust en vrijheidJe bent dan in staat om je leven vorm te geven volgens je eigen inzichten. Wanneer je niet op jouw plek staat dan klopt het systeem niet. Je kunt dan last hebben van allerlei problematiek.

Er zijn verschillende manieren om systemisch te kijken of werken. Bijvoorbeeld in een familieopstelling. Daarin zet je je familiesysteem neer door middel van representanten in de ruimte of op tafel dmv poppetjes. Samen met een professioneel begeleider kijk je naar wat zich toont.

In mijn begeleiding maak ik regelmatig gebruik van de tafel methode. Heel effectief om inzicht te krijgen in jouw systeem en dynamieken.

Heb je interesse in een opstelling met representanten. Stuur me een bericht & ik breng je in contact met mijn collega Marjolein die regelmatig familieopstellingen met representanten faciliteert.

 

Nog geen zin om hulp in te schakelen? Je kunt ook eerst prima zelfonderzoek doen met de onderstaande oefening.

 

 1. Maak een altaartje voor je voorouders. Ergens waar je er regelmatig naar kunt kijken. Met foto's, voorwerpen, een kaarsje & verse bloemen of takken.
 2. Stem je bewust af op je familieveld, bijvoorbeeld met een korte meditatie of een ademoefening.
 3. Pak pen & papier en een kop thee.
 4. Beschrijf jezelf op dit moment met drie woorden die als eerste in je opkomen
  1. Beschrijf kort per woord de betekenis die dit woord voor jou heeft 
   1. Welke positief effect heeft elk van de woorden in je dagelijkse leven?
   2. Welke welke belemmering/valkuil geeft elk van de woorden in je dagelijkse leven?
 5. Wat vond je makkelijker om in te vullen, de positieve aspecten van elk woord, of de belemmering die gepaard gaat met elk woord?
  1. Hoe kijk je over het algemeen tegen zaken aan?
  2. Zie je eerder de positieve kanten van iets, of eerder de belemmering?
  3. En kun je dit herkennen als een patroon in je dagelijkse leven? 
 6. Onderzoek nu eens hoe de manier waarop jij jezelf nu bekijkt in verband staat met je systeem van herkomst. Ga de volgende dingen eens na ten opzichte van je ouders en je grootouders:
  1. Wat verwijt je ze? Verwijt = wat je niet van ze kreeg, maar wat je wel graag wilde
  2. Wat kreeg je van ze & wilde je ook graag?
  3. Wat zag je in potentie in hen, maar hebben ze zelf niet geleefd?
 7. Je kunt jezelf ook de vraag stellen hoe jouw leven eruit zou hebben gezien als jouw ouders hun leven tot hun volle potentie zouden hebben geleefd/leven:
  1. Als jouw moeder haar leven tot in haar volle potentie zou leven, wat zou dat dan voor jou nu betekenen?
  2. Als jouw vader zijn leven tot in zijn volle potentie zou leven, wat zou dat dan voor jou nu betekenen?

 

 

Welk inzicht heb je gekregen door het doen van de oefening? Het helpt om je inzichten te delen met iemand, dan maak je het nog concreter en valt het beter op zijn plek. Je mag mij ook altijd mailen. Ik vind het leuk om van je te horen wat het je heeft gebracht. En ik heb geheimhoudingsplicht ;)

Is er een vraag bij je ontstaan die je nader zou willen onderzoeken? Boek dan hier een gratis SoulCheck. Kijken we samen naar wat er voor jou nodig is.  Je ontvangt in ieder geval 2 persoonlijke tips. Omdat het naast het meer fundamentele werk ook gewoon fijn is om weer even vooruit te kunnen. 

Nathalie de Vries is Counselor, NOBCO beroepscoach & Reiki Practitioner.

Ze begeleidt je helder & liefdevol naar meer bezieling, ontspanning & plezier in werk en leven. Alles wat je daarvoor nodig hebt is al beschikbaar. Nathalie gidst je er naartoe met diverse methodieken.

Opgeleid in & geïnspireerd door diverse stromingen in de psychologie, NLP, hypnotherapie, energiewerk & sjamanisme. Puttend uit doorleefde wijsheid, ervaring in corporate business & het leven zelf.

Met hoofd, hart & ziel.