Bezieling, de motor van je zijn

Gepubliceerd op 17 februari 2023 om 16:26

Simpel gezegd gids ik mensen terug naar bezieling, schreef ik in een laatste inspiratiemail. Best wel vaag, kreeg ik terug ;)

Tja, die uitspraak werkt wellicht in een gesprek. Wanneer we samen de verdieping in kunnen. Daar hou ik namelijk van. Verdieping. En samen. Daarom doe ik wat ik doe.

Maar bezieling op zichzelf zegt niet zo veel. Want wat is dat eigenlijk? Is het voor iedereen hetzelfde? En waarom is het zo belangrijk?

Wat levert het je eigenlijk op, werken & leven met bezieling?

Een kijkje in de dikke van Dalen levert dit op:

 

be·zie·ling (de; v)

het bezielen

innerlijke inspiratie: hij sprak vol bezieling

Innerlijke inspiratie, spreken met bezieling. Nog steeds niet heel concreet. Meer iets dat je voelt. Iets wat van binnenuit komt. 

Je kunt het bijvoorbeeld voelen wanneer iemand met bezieling spreekt. Het verschil tussen echt geboeid zijn door iemand en echt niet. Zelfs als het onderwerp je niet eens zo enorm aanspreekt wordt je door sommige mensen gewoon hun verhaal ingetrokken. 

We herkennen het misschien ook wel makkelijker in een ander 

Maar hoe zit het eigenlijk bij jou? Voel je bezieling? Is er iets in je leven waar jij vol bezieling over praat?

Denk je nu Ja zeker wel. Wat ontzettend fijn!

Hoe ziet het er voor jou uit in je leven & je werk? Geef je het helemaal de ruimte? Of mag er wel wat meer van? En hoe kun je er dan meer van in je leven brengen?

Denk je nu Mwah of Uh nee. Je bent zeker niet de enige. 

Uit een onderzoek onder zorg professionals naar bezieling of bevlogenheid blijkt in 2019 nog 20% van de deelnemers bevlogen te zijn. Wat ik al bedroevend laag vind voor een branche waar mensen juist starten vanuit bezieling. In 2022 is dat nog maar 15%! 

Dat betekent dus dat maar liefs 85% geen innerlijke inspiratie voelt in het werk dat ze doen.

Bovendien gaf het merendeel van de ondervraagden aan vaker burn-outklachten te ervaren. 

Nou is de zorg wellicht niet helemaal representatief voor de rest van de werkende bevolking of voor jou specifiek maar het geeft wel een indicatie.

Uit het TNO factsheet naar aanleiding van de week van de werkstress in 2022 blijkt dat één op de zeven werkenden last heeft van burn-out klachten. Dat zijn maar liefst 1,3 miljoen mensen. En het aantal neemt alleen maar toe. 

Hoog tijd om het tij te keren

Bezieling alleen is natuurlijk geen complete oplossing voor werkstress en bijbehorende klachten. In sommige gevallen draagt bevlogenheid wellicht zelfs bij aan structureel overwerken & over je grenzen gaan. 

En er spelen ook externe factoren mee. Waar je doorgaans geen controle over hebt. Als zou je dat willen. Waar je wel invloed op hebt is je eigen houding. Verandering start - hoe cliché ook - bij jezelf. 

Innerlijke inspiratie of bezieling maakt dat je jezelf van binnenuit blijft voeden. Het is de motor van je welbevinden. Het geeft je zin. Zin in je dag, zin in je werk, zin in het leven. En vandaar uit maak je ook weer andere keuzes. Die beter bij je passen.

En dat hoeft echt niet iets heel groots te zijn. Je hoeft er niet je hele leven voor op zijn kop te zetten. Vaker dan eens zit het in kleine veranderingen. In hoe je naar de wereld & jezelf kijkt. Hoe je kiest voor datgene wat je vreugde geeft.

Heb jij daar zicht op voor jezelf?

Of kun je er wel wat extra inspiratie bij gebruiken?

Eén van de tools waarmee ik graag werk & waarmee je zicht krijgt op wat jou bezielt is het creëren van een SoulBoard.

Tijdens de laatste editie maakten de deelnemers tijdens de live online Workshop Soul Board maken zo'n visueel ankerpunt.

Dit is wat één van de deelnemers daarover zei:

[...] Ik vond het heel fijn om onder jouw begeleiding bezig te zijn [...]. De visualisatie die je geeft is heerlijk en bracht me in een 'niet denkende staat van zijn'. [...] Als ik naar mijn soul board kijk, voelt het of ik even intap bij mezelf.

 

Regelmatig plan ik nieuwe workshops SoulBoard maken. Hier kun je je aanmelden. Kun je niet op die dag? Je kunt ook aan de slag met het DIY pakket. Je ontvangt een pre-recorded SoulJourney, Playlist & instructies om het in je eigen tijd te doen. Hier vind je alle informatie.

 

Liever 1:1 aan de slag? Plan dan  hier een gratis SoulCheck. Kijken we samen wat er voor jou nodig is. En geef ik je minimaal 2 persoonlijke tips voor meer bezieling.