Superkrachten & energiegevers

Gepubliceerd op 3 februari 2023 om 15:42
Talenten & drijfveren blije medewerkers

Eén van de krachtige instrumenten die ik inzet bij loopbaancoaching is de DISC Talenten- en Drijfverenanalyse van TalentFirst.

Door ongeveer 15 minuten online vragen te beantwoorden, leer je van alles over jezelf, je talenten & drijfveren in twee uitgebreide rapporten van totaal 50 pagina's. Sneller en accurater dan menig assessment van een hele dag. Steeds weer zijn mijn coachees & ik verrast over de accuraatheid.

Jeetje, het klopt echt, en op basis van zo'n korte test? 

Heel eerlijk had ik ook zo mijn twijfels bij de validiteit van deze korte testen toen een vakgenoot erover sprak. Daar heb je toch uitgebreidere testen en assessments voor nodig?

Omdat mijn nieuwsgierigheid was gewekt (keep it simpel houd ik wel van) ging voor de proefondervindelijke weg. En wauw wat treffend, gedetailleerd en uitgebreid! En ontzettend praktisch toepasbaar in vergelijking met de wat wollige rapportages die ik uit sommige assessments kreeg. Ik was om. Wilde alles weten over deze methode en liet me in oktober certificeren tot DISC & drijfveren specialist bij TalentFirst. 

Gebaseerd op gedegen theoretische kennis, uitgebreid onderzoek & observaties. 

Samengevat in twee eenvoudige online testen die je invult op een specifiek gebied (werk of thuis)

De uitgebreide rapportages & het bijbehorende coach gesprek helpen je o.a.: 

  • Je sterkte punten te herkennen
  • Je energielekken te identificeren
  • Je ideale werkomstandigheden te creëren
  • Je beste communicatiestijl effectief in te zetten
  • Jouw leiderschapsstijl te definiëren
  • Je collega's (én familieleden) beter te begrijpen

De inzichten die je opdoet helpen je beter te snappen waarom je in bepaalde situaties specifiek gedrag vertoont, terwijl iemand anders totaal anders reageert. Het geeft je inzicht in dagelijkse frustratie en ergenis op de werkvloer (of in je gezin). En ondersteunt de synergie en het samenwerken in teams.

Wat zijn jouw superkrachten?

Het Disc Model van TalentFirst onderscheidt zich in de praktische toepasbaarheid en geeft je op zeer krachtige en effectieve wijze zicht op je persoonlijke talenten en voorkeuren.

Het profiel komt tot stand door een test van je natuurlijke gedrag, je basisstijl. Dit is het gedrag dat je als vanzelf geneigd bent te vertonen. Je vertoont dit gedrag als je volledig ontspannen bent, maar valt er ook op terug wanneer je onder druk gezet wordt. Het is het gedrag dat je het makkelijkst af gaat en het prettigst voelt; dit zijn jouw natuurlijke talenten.

Iedereen heeft een persoonlijke 'basis' gedragsstijl, die eigenlijk na je pubertijd niet meer verandert. Door goed zicht te krijgen op je basisstijl, kun je beter voorspellen in welke werkomgeving je het best tot je recht komt, bij welke bedrijfscultuur, bedrijfsgrootte of in welke branche jij past.

Naast je basisstijl, wordt ook je responsstijl geanalyseerd. Hiermee wordt het gedrag bedoeld dat je laat zien onder invloed van je (werk)omgeving. Vaak zijn er verschillen tussen basisstijl en responsstijl. Door goed te kijken naar deze verschillen kun je uitspraken doen over elementen, die spanning opleveren in je werk of bepaalde aspecten van je natuurlijk gedrag, die onderbelicht blijven.

Drijfveren bepalen je levensdoel en de richting die je kiest, en zetten je aan tot actie. Of we het ons nu realiseren of niet, we worden van binnenuit gedreven om aan deze persoonlijke behoeften te voldoen. De drijfverenanalyse is een objectieve methode om grip te krijgen op hetgeen je van binnen écht motiveert. 

Voel je passie voor werk dat aansluit bij je drijfveren, dan is motivatie van buitenaf niet nodig. Er is reden voldoende om ‘s ochtends op te staan en met plezier aan de slag te gaan. Je omgeving biedt dan de waarden die nodig zijn om je eigen potentieel maximaal te ontwikkelen.

Eduard Spranger heeft na jarenlange observaties essentiële drijfveren geclassificeerd. Deze bepalen het waarom van ons handelen. De twee drijfveren die het sterkst bij je leven, zullen je tot actie aanzetten.

Is er in jouw werksituatie sprake van een win-win situatie? Worden jouw intrinsieke behoeften en drijfveren voldoende bevredigd? Inzicht hierin kan je veel jaren van ‘trial and error’ schelen en je kunt meer gericht werken naar een baan die je met werkelijke passie uitvoert. Interessant voor jou en zeker ook voor je collega's en partners. 

Benieuwd naar jouw superkrachten & energiegevers? Boek hier je gratis kennismaking om te kijken hoe ze jou kunnen ondersteunen.