De beste wensen

Gepubliceerd op 12 januari 2023 om 13:44

Vanochtend liep ik met de buurvrouw een rondje door de storm. We kwamen een gezamenlijke kennis tegen. Mijn buurvrouw zei: nog de beste wensen hè, dat mag toch nog wel? En we vroegen ons of waarom we dat eigenlijk niet iedere dag doen? Iemand het beste wensen.

En wat  bedoelen we er eigenlijk mee? De beste wensen. Mijn wensen voor jou? Of jouw wensen voor jezelf? Of gewoon een loze kreet omdat we dat nu eenmaal doen in deze tijd?

Zelf heb ik deze periode van het jaar altijd wat vreemd gevonden. Een discrepantie tussen binnen (hoe je je voelt 'het liefst kruip ik diep onder de wol met een kop warme thee') en buiten (hoe je doet 'ja proosten op een nieuwe jaar, vol er tegenaan, lekker opnieuw beginnen').

Mensen die elkaar van alles & vaak vluchtig wensen op straat & op de nieuwjaarsborrel. De druk om goede voornemens te hebben en allerlei nieuwe dingen te starten. Gezond eten, een nieuw sportschool abonnement, minder dit, meer van dat en nu eindelijk…

En als dat voor jou helemaal goed voelt, gewoon lekker doen natuurlijk. Je eigen wijsheid volgen.

Maar misschien voelt het ook voor jou niet helemaal passend? Bij de tijd van het jaar, hoe je je voelt & de energie.

De winter is van oudsher juist een periode om te verstillen en naar binnen te keren. De oogst was binnen, de dagen korter en we deden vooral aan energie besparing omdat er minder licht, meer koude & minder voedsel was. Kijk maar naar de natuur.

Met de industriële ontwikkeling zijn we ver weg komen te staan van de natuurlijke cyclus van het leven. Kunstlicht, kunstwarmte en kunsteten. En dat heeft ons veel comfort gebracht.

De vraag is of we niet een beetje door zijn geschoten. Want als er iets is wat de huidige omstandigheden ons laten zien - wat mij betreft dan - is dat we vergeten zijn dat we natuur zijn. Er niet boven staan maar er onderdeel van zijn. En alles wat we de natuur aandoen, doen we onszelf aan.

De oplossing is niet eenvoudig & wellicht iets minder comfortabel op de korte termijn. Het start met erkennen & voelen dat we een onderdeel van de natuur zijn. Dat we er niet boven staan en de aarde kunnen manipuleren voor voor ons eigen gewin. Dat leek een tijd goed te gaan. Maar het is nu - wat mij betreft - wel duidelijk dat we ons op een tipping point begeven. 

Willen we de aarde leefbaar doorgeven aan de generaties na ons dan zullen we in beweging moeten komen. En misschien ben jij dat al lang. Fantastisch mooi. Of misschien weet je - zoals velen - niet zo goed waar te starten. Vind je het overweldigend. Denk je 'mijn acties zijn slechts een druppel op de gloeiende plaat'.

Het is zeker niet eenvoudig maar wel simpel. Verandering start bij onszelf. Het kan op veel manieren. En voor het beste lange termijn resultaat blijf je steeds kleine stapjes zetten.

Het start bij bewustzijn. Erkennen dat wij onderdeel van het probleem & van de oplossing zijn. Kleine stapjes duurzamer. Minder consumeren & meer verbinden. Je eigen shit opruimen. Van binnen en van buiten. De eindejaarsconference van Guido Weijer gezien? Briljant vond ik hem. Je kunt hem hier terugkijken. 

Om me meer met de natuur & mezelf te verbinden, volg ik sinds mijn vertrek uit de kantoortuin steeds meer het ritme van de natuur. In de natuur is het nu volop winter. Dus voor mij nog geen grootste nieuwe dingen. Maar vertragen en verstillen.. De zaadjes die in het donker liggen voeden. En met nieuwe maan van 21 op 22 januari start voor mij het nieuwe jaar, een nieuwe cyclus van langzaam weer naar buiten richten.

Wil je ook op 21 januari je nieuwe jaar starten of opnieuw starten? Bij voldoende belangstelling geef ik weer een onlive Workshop Soul Board maken. Een vision board vanuit je ziel. Om expressie te geven aan waar 2023 over mag gaan. Het was één van de populairste workshops die ik afgelopen jaar via Feller Licht gaf. Lijkt je het ook wat? Hier vind je meer informatie.

En wil je deze tijd gebruiken voor verheldering op een vraag of thema? Met code FELLERLICHT boek je hier tot 22 januari nog een verhelder sessie met €30 korting.

De laatste sessie van 2022 gaf Barbara bijvoorbeeld de helderheid om nog in het oude jaar haar eigen wijsheid te volgen, uit een voor haar ongezonde situatie te stappen en een nieuwe plek voor haar & haar zoon te creëren. Dat lag al in haar besloten. Maar soms is het heel fijn wanneer iemand even met je meekijkt. Je even kan laten voelen dat het klopt. Een aanmoediging dat je je intuïtie mag volgen. Magisch vind ik het.

Ik wens je het beste voor jou, iedere dag opnieuw.