De kracht van kwetsbaarheid

Gepubliceerd op 23 juni 2021 om 10:17

Jezelf omarmen met alles. Echt alles. Dat is vanwaaruit echte verandering ontstaat.

Zolang je niet werkelijk aanvaard hoe het nu is, is iedere poging om te veranderen gedoemd te mislukken.

 

Misschien dat het wel tijdelijk lukt om het anders te doen. Op wilskracht kan veel.

En het kost ook veel. Bergen met energie. Waardoor je na enige tijd toch weer vervalt in hetzelfde gedrag of (denk)patroon.

Je bent namelijk bezig om ergens hard van weg te lopen of rennen. En het leven haalt je steeds weer in.

Pas wanneer je helemaal aanvaard hoe het nu is kun je stappen zetten richting hoe je het anders wilt. En duurzaam veranderen. 

Is dat makkelijk? Zeker niet. Het voelt kwetsbaar.

Zelf word ik op dit thema momenteel ook behoorlijk uitgedaagd. 

Door mijn pubers die me pijnlijk op mijn minder fijne eigenschappen wijzen. Of met hun spoor van lege verpakkingen, stinkende kleding en vieze vaat de ongewenste ‘klager’ in mezelf naar boven halen.

Door het praktijkexamen dat ik net niet in 1 keer haalde. Waarmee de ‘perfectionist’ in mezelf in actie kwam. Met een gedachte als “Wie wil er nu gecoacht worden door iemand die faalt op een praktijkexamen?”

Mijn eerste beweging is altijd geweest wegstoppen. Gewoon niet over praten. Dan is het er niet. En kan ik door. Maar ik besloot het anders te doen.

Ik poste het 'falen' op mijn examen & hoe lastig ik het vond om te delen op mijn tijdlijn. Super kwetsbaar voelde het.

Wat er gebeurde ontroerde me. In plaats van afwijzing (want dat was waar de perfectionist in mij zo bang voor was) ontving ik juist aanmoedig en zelfs woorden van dank. Dank voor mijn moed dat ik juist dit deelde. Reacties als:

Wow, hoe krachtig is dit! Succes. Maar dat komt vast goed.

Dat is niet falen, maar leren!

Door het delen van jouw kwetsbaarheden creëer jij de grootste kans voor verbinding. Bedankt dat je mij toestaat mij met jou te verbinden.

Persoonlijk zou ik veel liever hulp willen van iemand die zijn kwetsbaarheid toont en ook gewoon mens is…. Het hele leven gaat met vallen en opstaan het gaat erom dat je daar van leert. Succes met je examen.

Wauw. Intens dankbaar voel ik me. Voor deze prachtige ervaring. 

Brené Brown schrijft hele mooie boeken over de moed van imperfectie en de kracht van kwetsbaarheid & geeft er prachtige TED talks over. Een dikke aanrader.

Want wat nu als je niets uitsluit of wegpoetst? Dat het er allemaal mag zijn? Je al je kwetsbaarheden en kanten aanvaard. Ze laat zien.  Ze zelfs samen kunt laten werken? Zodat je helemaal jezelf kunt zijn. Jezelf omarmen. Met alles. 

Stel je eens voor wat een vrijheid en ruimte om te leren & te ontwikkelen je dat zal geven!