Een modderige boel & afronden

Gepubliceerd op 13 november 2023 om 18:00

Het is december 2017. Met een enkele druk op de bestelknop werp ik mezelf in een compleet nieuw avontuur. Met het betalen van het - voor mij - astronomisch hoge bedrag weet ik dat ik een nieuwe fase inluid.

Glunderend van geluk bel ik een vriendin: Yes, I did it! Een jaar lang innerlijk werk. Een jaar lang de diepte in. Mega spannend. En ik weet ook dat het tijd is. Tijd om afscheid te nemen van wat me niet meer dient. Tijd voor een nieuw begin. Geen idee hoe & wat. Maar vastbesloten om er iets moois van te maken.

Het leven als kunstwerk

Het leven zou je kunnen vergelijken met het maken van een kunstwerk. Je hebt een vaag idee. Misschien wel een plaatje in je hoofd van wat het mag worden. En het gaat toch altijd anders dan je denkt. Het effect wat je beoogt levert iets anders op. Soms beter. Soms anders.

Een tijdje geleden experimenteerde ik - geheel volgens mijn human design blauwdruk - met aquarel. Een ultieme vorm van loslaten. Je hebt wel invloed maar geen controle op het resultaat. Kleuren en vormen vloeien op hun eigen wijze in elkaar over. Het resultaat is steeds weer een verrassing.

Net als het leven. Je bent iets nieuws aan het vormgeven & het oude vloeit er nog in door. Soms is dat mooi & maak je hiervan een verrassend nieuw schilderij. En soms word het troebel & een modderige boel. Dan hebben we - voordat we een nieuwe fase ingaan - eerst het oude af te sluiten.

Afronden

Na de eerste euforie rond het nieuwe in 2017, kende ik ook een periode van troebel & modderige boel. Waarin het oude & nieuwe te veel door elkaar heen vloeiden. En ook nu komt troebel nog regelmatig langs. Dan weet ik wat me te doen staat.

Sommige ervaringen in het leven vragen om een afsluiting. Je voelt zelf wel aan welke dat zijn. Misschien is het een moment waarop je het belang van een bepaalde gebeurtenis of een les nog niet ziet. Je wilt het het liefst zo snel mogelijk vergeten & weer verder. Met het nieuwe. De belofte van beter & meer. Weg van het pijnlijke. Maar het blijft aan je trekken.

Het hoeft trouwens niet altijd te maken te hebben met een heftige gebeurtenis zoals verlies, scheiding, ontslag of ziekte. Misschien heb je een bepaalde fase in je leven of op je leerweg afgerond en wil je dit juist graag vieren

Afronden dient om iets vast te leggen of om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Afronden maakt je hoofd rustig ook al zijn er nog vragen onbeantwoord gebleven. Het eert het beëindigen van een ervaring en bevestigt je dat er een verandering heeft plaatsgevonden. Het geeft een gevoel van voltooing. Maakt je vrij om de deur naar een nieuw begin te openen.

Een fase van afronding is meer dan alleen een feit dat er iets tot een einde is gekomen. Het is een gelegenheid om te leren van wat we hebben ervaren. Zonder een afsluiting kan het niet tot een helder inzicht komen. Blijft het troebel, vloeien het oude en nieuwe in elkaar over. Kan het zomaar zijn dat we overgeleverd blijven aan ons verdriet. Beleven we onze oude herinningen steeds weer tot we er gefrustreerd van worden. Of blijven we voor altijd energetisch verbonden met mensen uit ons verleden. Ook wanneer ons dit niet meer dient.

Ceremonie & ritueel

Als je niet officieel een punt kunt zetten, kun je toch een gevoel van afronding creëren door een afsluitingsritueel te doen. Schrijf bijvoorbeeld een afscheidsbrief naar de persoon of situatie in kwestie en verbrand je brief tijdens een ceremonie. Met een ritueel kun je op een bewuste manier de persoon of situatie eren. Waarderen welke lessen je hieruit hebt meegenomen. Om vervolgens de ervaring los te laten zodat je weer verder kunt.

Zo’n afronding kan je helpen om gevoelens van boosheid, verdriet of onzekerheid die met je verleden te maken hebben te aanvaarden. Zowel de goede als slechte ervaringen te verwelkomen als een stap op je levensweg. Ze daarna los te laten en als lessen mee te nemen.

Daarmee sta je jezelf toe om onderwerpen en gevoelens te laten rusten die voor jou in het heden een belasting vormen. Wanneer je een afsluitingsritueel doet, bekrachtig je dat je hebt gedaan wat je kon & wat nodig was. Je bent een stuk wijzer uit deze ervaring gekomen en je bent klaar voor wat het leven nu voor je in petto heeft.

Samen

Klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het kan echt. Weet ik uit ervaring. Kun je hierbij wel wat begeleiding gebruiken? Op vrijdag 24 november om 10 uur geef ik éénmalig de gratis online workshop ‘De kracht van de natuur’. Daarin gebruiken we de transformerende kracht van de herfst om te oogsten, eren & los te laten. Kun je niet op dit tijdstip? Geef je dan toch even hier op. Er komt een opname om in je eigen tijd terug te luisteren. Lijkt me heerlijk om dit samen met jou te doen.

Liever 1:1 afronden & weer verder kunnen gaan? Boek dan hier een gratis SoulCheck. Kijken we samen we er nu voor jou nodig is. De hele maand november heb ik extra ruimte in mijn agenda gepland voor 1:1 sessies. Omdat het extreem roerige tijden zijn. En we allemaal zo af en toe een baken kunnen gebruiken. Om het zelf weer te kunnen zijn.

Ook in de 13 heilige nachten mini retraite van 24 januari tot en met 6 januari is er aandacht voor opschonen en de weg vrijmaken voor het nieuwe jaar. Hier kun je je ticket alvast met een fijne vroegboekkorting boeken.

Ik hoop je ergens te ontmoeten. Gun het jezelf om je te laten ondersteunen in deze heftige tijd. Of dat nu met mij of iemand anders is. Je hoeft het niet alleen te doen.

Rug recht, hart open, ziel achter het stuur. Zorg goed voor jezelf & anderen.